top of page

- DELÄ°GHT BOUTIQUE -

 PAFLAGONÄ°A

 

ÖZER LOKUMLARI 

LIMITED EDITION ASSORTED

SAFRANBOLU DELÄ°GHT BOX

FINDIKLI SERÄ°SÄ°

  • DUBLE FINDIKLI LOKUM

  • KAYMAKLI FINDIKLI SULTAN

  • KLASÄ°K FINDIKLI SAFRANBOLU LOKUM

  • YABAN MERSÄ°NLÄ° LOKUM

​

FISTIKLI SERÄ°SÄ°

  • SAFRANLI LOKUM

  • DUBLE FISTIKLI PUDRA ÅžEKERLÄ° ÇÄ°FTE KAVRULMUÅž LOKUM

  • HÄ°NDÄ°STAN CEVÄ°ZLÄ° DUBLE FISTIKLI ÇÄ°FTE KAVRULMUÅž LOKUM

  • KAYMAKLI FISTIKLI LOKUM

​

KLASÄ°K SERÄ°

  • GÜLLÜ LOKUM

  • KAHVELÄ° LOKUM

  • DAMLA SAKIZLI LOKUM

  • SADE LOKUM

  • KUÅž LOKUMU

​

GURME SERÄ°SÄ°

​

​

hakkımızda

&

about

TURKHISH DELÄ°GHT

SAFRANBOLU LOKUMU

ÖZER LOKUMLARI

 

Rahmetli Ali Çelik’in 1967 Yılında Safranbolu’da kurduÄŸu imalathane ile üretime baÅŸlamıştır.

Bugün lokum üretimindeki 52 yıllık tecrübesi, SAFRANBOLU adına yakışır nitelikte zengin lokum çeÅŸitleri, saÄŸlık, hijyen ve KALÄ°TEYÄ° esas alan üretim anlayışı ile Safranbolu'daki imalathanesinde üretim yapmaktadır.  

About

Osmanlıda Lokum

Lokum, yüzyıllardır kültürümüzde yaÅŸayan Türk tatlılarından sadece biridir. 
 

 Günümüzde sade, orta ve ÅŸekerli olarak içilen Türk Kahvesi, geçmiÅŸ zamanlarda sade (ÅŸekersiz) olarak içilir, yanında kahve bitene kadar emilmek için ikram edilen damla sakızlı lokum ile kahve zevki katlanırdı.


Lokum yüzyıllar boyunca Türk kültürünün bir parçası olarak, içeriÄŸi neredeyse hiç deÄŸiÅŸmeden günümüze kadar gelmiÅŸtir. Adı ister Lokum ister Turkish Delight olsun; ÅŸahane olarak nitelendirilen bu geleneksel Türk ürününün her kıtada, yolu bir ÅŸekilde Türkiye'den geçmiÅŸ herkes tarafından beÄŸenilerek tüketildiÄŸi bir gerçektir.

Yüzyıllardır süregelen Türk Lokumu Türkiye için her zaman önemli bir tanıtım materyali olmaya devam edecektir.


AÄŸzınızın tadı hiç bozulmasın…

Lokum üretiminde de niÅŸasta, bal ya da pekmez (sonraları toz ÅŸeker) ve su kullanılmaktadır.

Ama sertleÅŸme ya da yoÄŸunlaÅŸması için, elmasiye’deki gibi jelatin, palûze’deki gibi badem kullanılmaz; kıvamını piÅŸiren ustanın mahareti saÄŸlar.

​

Türkiye’de basılmış ilk yemek kitabı (1844), Mehmet Kâmil’in “Melceü’t – Tabahhin” (AÅŸçıların Sığınağı, Haz. Cüneyt Kut, 1997) “Rahatü’l hulkum” tarifinde de; ÅŸeker, su ve niÅŸasta üçlüsü temel malzemedir. Lokum piÅŸip kıvamına gelince de rayiha versin diye, içine bir çekirdek misk ezmesi ile bir miktar gülsuyu katılır, birkaç kez karıştırılır ve tencere ateÅŸten alınır.

 

Günümüzde geleneksel el yapımı lokum ustamızın sade lokum tarifinde ise bu üçlüye birazcık “krem tartar” da katılıyor.

Limonlu ya da güllü veya fındık fıstıklı lokum isteniyorsa, aromalar ve kuru yemiÅŸler de, eskiden olduÄŸu gibi, tencereye son anda, yani sade lokum piÅŸtikten sonra ekleniyor.

Mermere dökülen lokum soÄŸuyunca, ÅŸeritlere ardından parçalara ayrılıp pudra ÅŸekerine bulanıyor ki, birbirlerine yapışmasın. “Krem tartar“ da neymiÅŸ diye sorarsanız, eczanelerde, aktarlarda satılır; potasyum hidrojen tartarat, yani bir çeÅŸit asitik tuzdur. Üzümde doÄŸal olarak bulunur.

​

Lokumunun Türk icadı olduÄŸu rahatlıkla söylenebilir.

ÖrneÄŸin, Sultan II. Murad’ın özel hekimi ve çevirmeni Åžirvanî’nin 15. yüzyılda Arap yazarı BaÄŸdadi’nin 1226’da yazmış olduÄŸu “Kitabü’t Tabîh”i temel aldığı yemek kitabında (Bkz: M. ArgunÅŸah, M. Çakır ( Haz.), 15. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı – Muhammed bin Mahmûd Åžirvanî, Gökkubbe Yay., 2005) palûzenin dışında hamurdan küçük topların kızgın yaÄŸda kızartıldıktan sonra ÅŸerbete bulandığı “lokma” tarifi de bulunurken, bildiÄŸimiz “lokum”dan hiç söz edilmiyor.

 

Åžirvanî’nin kitabında malzeme ve teknik olarak lokuma benzer, ancak daha sert kıvamda, kalıpla balık gibi ÅŸekiller verilen “semek ve akrâÅŸ” denilen bir ÅŸekerleme tarifi de var. Lâkin bu da bizim lokum deÄŸil; çünkü niÅŸasta, dövülmüÅŸ tatlı badem, ÅŸeker ve balla piÅŸiriliyor.

İLETİŞİM & contact

TEL: +90506 1907 797 

ozerlokumlari@hotmail.com

ozerlokumlari@gmail.com
MUSALLA MAH MANÄ°FATURACILAR SK NO 11 ESKÄ° ÇARÅžI, SAFRANBOLU 78600
OPENING HOURS 10:00AM-21:00PM

Contact
safranbolu_safranbolulokum_ozerlokumlar_
bottom of page